sjutton år.

Vi är sjutton år.

Och jag tänker inte ljuga, det är för jävligt och svårare än vad man tror.

Vi är sjutton år och det är meningen att allting ska vara så där fantastiskt och alldeles underbart och vi bara festar hela nätterna, skrattar, skolan är så himla enkel och ingenting är fel.

Vi är sjutton år och det är jävligt svårt.

Vi är sjutton år och vi festar tills vi spyr och ser dubbelt. Vi dricker så mycket att vi vaknar med bakfyllenoja och minnesluckor. För vi är odödliga. Mest dricker vi för umgänge, för att inte sitta inne på rummet isolerad med en iPod och musik som mest gör en ledsen. Vi dricker, spyr, dricker, spyr, däckar och kanske dör. Fast vad gör det när man är odödlig?

Vi är sjutton år och skolan är det ungefär det värsta vi vet. Vi sitter där och ler som om ingenting är fel men varje spricka på insidan krackelerar och allting går ut ur huvudet på en sekund. Vi lär oss ingenting för att ingenting fastnar.

Ibland undrar vi om det är så här livet kommer att se ut för alltid, för nu är vi sjutton och nästan vuxna. Är det så här det ska vara?

Är det inte mer än så här?

Vi är sjutton år och skrattar inte så värst mycket.

För vi valde att växa upp alldeles för fort, när vi nu önskar oss tillbaka. Låt oss bara vara sex år och det jobbigaste som fanns var monster under sängen som pappa jagade bort. Låt oss vara sex i några år, minst tre.

Vi är sjutton år och monster bor inom oss, inte under våra sängar. De rivs och bits på insidan mest hela tiden, de kallar det ångest.

Det är monster.

Vi är sjutton år och lyssnar på Oskar Linnros och frågar honom hur han vet allt det där om livet?

Vi frågar oss själva om vi måste lära oss det.

Vi är sjutton år och vi har nog tänkt på att ta våra liv minst en gång. Mest av allt för att vi helt enkelt inte orkar mer och kanske, kanske vill vi veta om hur många som skulle besöka vår grav.

Vi har nog skurit oss, rivit på insidan av låren, bitit sönder insidan av läppen eller frustrerat borrat ner huvudet i kudden med tårar sprutande från ögonen.

Vi är sjutton år och att röka är dumt men vi gör det ändå.

Vi är sjutton år och vi gör misstag, vi är snart arton och vi kommer att göra misstag. 

Upp